logo

STAL SKÛLENBOARCH

Facebook Ellens
STAL SKÛLENBOARCH
Skûlenboargerwei 15 A
9261 XB Eastermar
Tel. (0512) 47 13 86

Openingstijden:
ma - vr 8:00 - 12:00 / 13:00 - 18:00
zaterdag 8:00 - 12:00
zon- en feestdagen gesloten

Overzicht - Vlaam

Waarom de Vlaam?


Onze opzet was om een nieuwe lijn Swifters te gaan fokken.
De Swifter is ontstaan uit 2 rassen: De Vlaam en de Texelaar.
Vanwege de weinig in aantal nog bestaande Vlamingen, bestond de kruising destijds meestal uit een Vlaamse ram en een (boeren)Texelaar ooi, de dieren die hieruit geboren werden waren Swifters.

Vandaag de dag is het allemaal wat ingewikkelder.
Om nu een F1 dier te fokken moet het uitgangsmateriaal opgenomen zijn in een stamboek en wil men naar een schaap toe fokken wat Swifter genoemd mag worden is men verplicht om op een F1 dier "zuivere" Swifter vaderdieren te gebruiken om op een F2 (50% Swifter) uit te komen en zal men met weer een "zuiver" Swifter vaderdier op een F3 (75% Swifter) uit komen om dan met nog een kruising met een "zuiver" Swifter vaderdier uiteindelijk uit te komen op een F4 (87,5% Swifter) welke dan wel in het stamboek wordt ingeschreven als een zuivere Swifter.

Vanwege dit idee is de Vlaam bij ons op het erf gekomen.


We zijn in november 2020 bij de enige zwoegerziektevrije en ARR/ARR fokker van Vlamingen in Nederland geweest om een geschikte dekram te kopen.

Naast de dekram hebben we ook enkele ooien meegenomen en met de fokker afgesproken dat we ook enkele dieren zuiver zouden blijven fokken.

 

Zo is de fok van de Vlaam bij ons begonnen.

vlaam
vlaam
 
 
   

 

In februari 2021 werden we benaderd door dezelfde fokker met de vraag of wij de gehele koppel Vlamingen wilden overnemen dit vanwege zeer ernstige ziekte in het gezin.

Hier hebben wij mee ingestemd en sindsdien kunnen wij ons de grootste fokker van Vlamingen in Nederland noemen.

Al onze dieren zijn zwoegerziektevrij en ARR/ARR.

 

Gezien de zeer smalle basis en dat het ontzettend lastig is om nieuwe lijnen te vinden (ook in Belgie), is dit ras een behoorlijke uitdaging.

Maar vanwege de bijzondere eigenschappen, het plezierige gedrag en het vrome uiterlijk gaan we zeer zeker ons best doen dit ras te bewaren.

 

 

 Terug